Priz Tesisatı Projesi
Priz tesisatı projesinin işlem sırasını bilmek size proje hakkında birtakım yargılar kazandıracağı için ilk başta bu projenin işlem sırasını anlatmak istedik. İlk önce binanın kaba inşaatında projeye uygun denetim yapılmaya başlanır. Linye bunvatı ile kat panosu arasındaki borulama işlemi yapılır. Bu işlem ise tavana demir döşendikten sonra pas payı hesaba katılarak beton dökülmeden önce yapılır.
Priz Tesisatı Projesi Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
-Mümkün Olduğunca Dirsek Kullanılmasından Uzak Durulması
-Buvat ve Kasa Yerleşimine Özen Gösterilmesi
-Prizlerin Yer Döşemesinden Yüksekliği 40 ila 50 cm Arasında Olmalıdır.
-Kablo Çekim İşleminin Renk Koduna Göre Yapılması
-Borulama Sisteminin İçine Susta Gönderilmelidir
-Normal Yuvarlak Buvatlarda En Fazla Dört Giriş Çıkış Yapılmalıdır. Daha Fazlası İçin Kare Buvat Kullanılmalıdır.
Priz tesisatı projesinde sadece tek tür priz hesaba katılmaz ayrıca kullanımına bağlı olarak üç çeşit priz türünü de hesaba katmamız gerekir ama en çok priz tesisatı projesi yapılan sıva altı prizlerdir. Bu prizlerin neden en çok seçildiğini anlamamız için ilk önce onun hakkında birkaç yazı yazmamız gerekmektedir. Priz tesisatı projesinde yapılacak priz türünü bilmek ve hangi amaca göre tasarlanması oldukça büyük önem arz etmektedir.
Sıva Altı Prizin Yapısı
Sıva altı prizlerin dış çerceveleri sert PVC maddesinden yapılmakta olup bakalit veyahut termoplastik malzemelerden de yapılmış olabilirler. Ayrıca sıva altı prizlerin dış çerçeveleri çeşitli renklere sahip plastik malzemeden veya ağaçtan üretilmektedir. Elektrik enerjisinin takılacağı kontak yuvaları ise ısıya dayanaklı PVC veya porselen malzemesinin içinde gömülü halde bulunmaktadır. Kablolaların bağlanacağı iletken bağlantı kısımları ve kontakları dışında, prizin temas edilen yüzeyiyle dış yüzeyi yalıtkan maddeden yapılmıştır. Gövde üzerindeki akım taşıyan iletken kısım ve bu iletken kısmın parçaları, sert bakır alaşımlı malzemelerden üretilmiştir.Bunlar da kendi içinde topraklı ve topraksız olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar fakat en çok tercih edilen topraklı prizdir. Sıva altı prizler değişik amaçlarda kullanıldıkları ve kullanım yelpazeleri oldukça geniş olduğu için çeşitli firmalar tarafından üretilmektedir.
Sıva Altı Priz Çeşitleri
-Sıva Altı Topraklı Priz
-Topraklı Priz(UPS)
-Kapalı Priz
-İkili Priz
-İkili Priz(UPS)
-TV-Radyo Prizi
-Uydu Prizi
-İkili Nümerik
-İkili Data Prizi
-İkili Data Prizi Kat Nümerik
-Telefon Prizi
Sıva Üstü Prizin Yapısı
Aynı sıva altı prizde olduğu gibi, sıva üstü prizin dış çerçevesinde de sert PVC madde ve bakalit malzeme kullanılmıştır. Sıva üstü prizin yapısı, sıva altı prizin yapısına çok benzemektedir. Örneğin, elektrik enerjisinin bağlanacağı kontok yuvalarının düzeneği aynı maddelerden yapılmıştır. Keza temaz edilen iç ve dış yüzey, gövde üzerinde akım taşıyan iletken kısım ve kısım parçaları da aynı maddelerden yapılmıştır. Fakat günümüzde artık sıva üstü prizler yerine nemli yer prizleri ve plastik kanal prizleri kullanılmaktadır. Özellikle büro ve ofislerde dekoratif görünümünden ve çok amaçlı olmasından dolayı plastik kanal prizleri oldukça fazla tercih edilmektedirler. Plastik kanal prizleri yüzünden de sıva üstü prizlerin kullanım alanları oldukça daralmıştır.
Sıva Üstü Priz Çeşitleri
-Sıva Üstü Topraklı Priz
-Sıva Üstü Nümerik
-Sıva Üstü Düz Priz
-TV Anten Prizi Geçişli
-Sıva Üstü Topraklı Priz
-Sıva Üstü Trifaze Priz
-Sıva Üstü Trifaze Duvar Priz