Kompanzasyon Panosu Projesinin Tasarımı ve Proje Çizimi
Kompanzasyon panosu projesinin tasarımı ve projesi çiziminde en önemli olan kompanzasyon panosudur. Bir işletmenin ölçü aletleri,kontaktörler,elektrik sigortaları ve kondensatörün üzerinde yer aldığı panodur. Elektrik pano çeşitleri bu panonun içinde yer alır. Kompanzasyon panosu projesinin tasarımı ve projesi çizimindeki voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideale yakın sabit tutma işlemine kompanze veya kompanzasyon denir.
Kompanzasyon panosu projesinin tasarımı ve projesi çizimindeki kompanzasyon panosu özelliklerinden biri de kondansatör kümelerinin kontrol edildiği bir yer olmasıdır. Kondensatörler en önemli elemandır. Kompanzasyon kondansatörü güç kat sayısının düzeltilmesinde büyük bir rol oynar. Reaktif güç kontrol rölesi sayesinde sırayla devreye alınarak güç kat sayısının düzeltilmesi işlemini yapar.
Kopmanzasyon panosunun boyutları tesislerde ana dağıtım panolarıyla birlikte değerlendirmeye alınarak montaj yapılmaya başlanır.Kompanzasyon panolarının yüksekliği 200 ila 210 cm olacağı gibi derinliği de 40 cm'ye yakın olmalıdır. Ayrıca orta gerilim ve alçak gerilim panoları da bu ölçülerle ürtelirler. En konusunda belli bir ölçü yoktur. En oranları tesisinin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Kompanzasyon panonusunun montajı harici ve dahili olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Harici panoların üstü eğimli olacak biçimde çatı şeklinde yapılmalıdır fakat kompanzasyon panosu projesinin tasarımında ve projesi çiziminde havalandırma pancurları bulunmamalıdır. Havalandırma pancurlarının dahili tip panoda bulunması gerekiyordur. Eğer kompanzasyon panosu büyük çaplıysa kondansatörlerin havalandırılması için aspiratör bağlanılması gerekir. Kondansatörlerin konulması için yeterli özellikte raflar yapılmalıdır. Ana dağıtım panosundan bara kadar kablo geçişleri bulunmak zorundadır.Ayrıca ana dağıtım panosunda kompanzasyon için termik manyetik şalter konulmalıdır.
Kompanzasyon Panosunun İşlevi Nedir
Kompanzasyon panosunun içinde işletmenin ihtiyaç duyduğu birtakım cihazlar vardır. Örneğin reaktif enerjiye ihtiyaç duyulduğu vakit reaktif gücün üretimini gerçekleştirdiği bir pano çeşididir. Transformatörler,blastlar gibi endüktif yükler reaktif güç çeken metaryellerdir.Yani başka bir deyişle kompanzasyon panoları açığa çıkan reaktif gücün sıfıra minimize edilmesinde ve ihtiyaç duyulması durumunda reaktif gücün üretilmesinde yarar sağlamaktadır.
Kompanzasyon Panosunun İçindeki Metaryeller
-Bakır bara,kontaktörler ve kondansatörler
-Güç kontaktörleri,bağlantı iletkenleri,elektrik sigortaları
-Reaktif güç kontrol rölesi,şalterler,kosinüsfimetre
-Voltmetre komitatörü ve voltmetre,ampermetre ya da multimetreler
Kompanzasyon Panosu Projesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-Kontaktör ve reaktif güç rolesinin bobinine uygun voltaj seçimi yapılmalıdır.
-Kondansatörün kontaktör bobinindeki reaktif güç rolesinin çalışıp çalışmadığını test etmek gerekmektedir.
-Ölçüm rölesinin hatalı ölçüp ölçmediğine dikkat edilmelidir.
-Baradan yapılan girişlere oldukça özen gösterilmelidir.
-Ve son olarak da bağlantı uçlarının gevşekliğine dikkat edilmeli ve kondansatörlerin gövdeleri topraklanmamalıdır.
-Pano montajı sırasında elektrik panosuna yerleştirilecek malzemelerin önceden hazırlanması gerekiyordur. İlk önce akım trafosunun sonra da akım trafolarının sekonder uçlarının birer tanesinin kesinlikle topraklanması gerekiyordur.
-Elektrik kumanda panoları alt ve üst kısımdan oluşur. Kompanzasyon projesinde üst kısımlara raf halinde rayların kondansetörlerin yerleştirilmesi gerekiyordur.Kompanzasyon kondansetörlerinde her faza bir sigorta kullanılması şarttır.Panonun orta kısmına ise sigortaların,baraların ve kondansetörlerin yerleştirilmesi gerekiyordur. Ayrıca baralar kırmızı,sarı, kahverengi ve mavi renklere boyanmalıdır.
-Elektrik panosu kapakları üzerine sinyal lambalarının montajı yapılması gerekiyordur ve bu montaj sırasında sinyal lambalarının bağlantı uçları pano içinden yapılmalıdır.Yine her faza bir sigorta kullanılması gerekiyordur.
-Pano kapağının ön tarafına kare şeklinde açılmış bir reaktif güç rölesi monte edilir.Rölenin cam olan kısmı dışarıda bırakılır.Bu sırada vidalama işlemine gerek duyulmaz. Rölenin içeride kalan kısmında vidalama işlemi gerekir. Bu işlem ise vidalar ile saca baskı yapılarak bağlanıp yapılması gerekiyordur.