Kompanzasyon Panoları ve Kablo Taşıma Sistemleri
Büyük bir işletme, büyük bir elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Her büyük işletme de bu enerjiyi olabildiğince tasarruflu ve kaliteli kullanmaya özen gösterir. Kompanzasyon panosu büyük bir işletmedeki elektrik gücünü kendi bünyesinde toplar. Kompanzasyon panosu böylelikle de ayrı ayrı olan elektrik gücünü birleştirerek enerjinin daha tasarruflu ve kaliteli olmasını sağlar. Ne yazık ki ülkemizde büyük bir enerji krizi var ve bu kriz bütün işletmelere yansımaktadır. Bu krizden dolayı işletmelerin çoğu kapanmış, bazıları ise kapanma evresine gelmiştir. İşte bu nedenden dolayı da kaliteli bir kompanzasyon panosu bulmak zorunlu bir hale gelmiştir. Bu panoyu kurmanın başka bir nedeni ise kanunen zorunlu olmasıdır çünkü günümüz enerji tüketim çağı değil, enerji tasarruf çağıdır.
Kompanzasyon Panosu Olmayan Bir İşletmede Çıkabilecek Sorunlar
1- Elektrik enerjisinde büyük kayıplar meydana gelir.
2- Gerilim düşmesinin bir sonucu olarak dağıtım hatlarında kapasite düşmesi meydana gelir.
3-Üretim sisteminde aksaklık,dağıtım sisteminin kapasitesini azaltır.
Küçük, büyük fark etmeksizin her mekanda kablo taşıyıcı sistemleri şarttır. Kablo taşıyıcı sistemlerinin önemini anlatmadan önce ne işe yaradıklarını anlatmamız gerek. Kablo taşıyıcı sistemleri, bir çalışma mekanındaki kablo karışıklığını önler. Hiçbir işletme, mekanının içinde en ufak bir kablo sarkıntısı bile görmek istemez ve mekanının estetik olmasını ister. Estetiğin yanı sıra güvenlik için de bu sistemleri kurmak şarttır. Sisteme ulaşım çok kolaydır ve kanalların genişliği, çıkış kutularının esnek yapası sayesinde ilerde çıkabilecek sorunlar ortadan rahatlıkla kaldırılır.
Kanal Sisteminin Avantajları Nelerdir?
1-Kolay ve fonksiyonel kullanım
2-Planlama kolaylığı sayesinde gelecekte çıkabilecek sorunları rahatlıkla çözebilme
3-Pratik kablo dağıtımı
4-Sağlam bir yapı
5-Kablo dağıtımında esneklik
6-Çok fazla sayıda çıkış alabilme
7-Estetik bir görünüm
Kablo taşıyıcı sistemleri kendi içinde türlere ayrılırlar ve hepsinin de kullanım alanları farklıdır. Bu türleri sizin için yazımızda paylaşacağız.
Delikli Kablo Kanalı: Taban ve yanlarındaki küçük delikler sayesinde kablolar için havalandırma sağlar. Isının ortalamayı geçmediği alanlarda kullanılır.Ayrıca uzun destek aralığı gerektirmeyen tesisatlarda da kullanılabilir.
Kablo Merdiveni: Üzerinde basamağa benzeyen düzenli aralıklığa sahip barlar olduğu için böyle adlandırılır.Basamak aralarında havalandırmanın yüksekliğinden dolayı kullanılır. Delikli kablo kanalının aksine ısıların çok yüksek derecelere çıktığı mekanlarda kullanılır. Alüminyum ve paslanmaz çelikten yapılır. İstenilen genişliklerde sac kablo imalatları yapılabilir ancak boy sadece 3 metreyle sınırlıdır.
Plastik Kablo Kanalı: Yatay ve dikey olarak kullanılabilir. Korozyona karşı dayanıklıdır. Yine 3 metreye kadar boylarda ve istenilen genişlikte üretilir
Tel Örgü Kablo Kanalı: Bu türdeki kablo kanalları, kısa destek aralarının bulunduğu bina içlerinde kullanılır. Haberleşme,alçak gerilim ve fiber optik kablolarına benzer hafif çoklu kablo tesisatlarında kullanılır. Yani çimento ve hazır beton fabrikaları gibi yerlerde tercih edilir. Alüminyum ve paslanmaz çelikten yapılır.
Askı Tipi Taşıyıcı: Vinç kablo taşıma sistemleri demirlerde çalışan sistemler oldukları için genellikle makine imalat sanayisindeki enerji kabloları,hava hortumları ve boya hatlarında kullanılırlar.
Hareketli Kablo Kanalı: Bu tür sistemler otomasyonun her alanında kullanılırlar. Ayrıca aşırı yükler ve zor çevresel etkenlerin çok olduğu demir çelik fabrikları,petrol rafineleri,limanlar,inşaat sektörü gibi alanlarda çokça tercih edilmektedirler.
Pano Tipi Kablo Kanalı: Bu tür kanallar kablo geçişlerinin bol olduğu güç,dağıtım ve elektronik panoları için tasarlanmıştırlar. Çok fazla genişlik çeşidi ve aksesuarları vardır. Bu yüzden de istenilen her şekilde tasarlanabilir.