Aydınlatma Sistemi Projesi
Aydınlatma sistemi projesi çiziminde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılır. Eğer liste dışı semboller kullanılırsa bununla ilgili açıklama listesi verilmesi gerekiyordur. Aydınlatma sistemi projesinde mimari plan, meskenlerde ve iş yerlerinde mimari tasarımın ayrıntılarıyla gösterilmesi gerekiyordur. Aydınlatma sistemi projesi çizilirken mimari planda gösterilen detaylar dikkate alınır. İç tasarım ve mekanik tesisat yerleşimi, nasıl bir aydınlatma yapılacağını ve nerelere enerji dağıtacağımızı belirler. Aydınlatma sistemi projesinde ıslak alanlar, nemli yerler, pencere ve kapı yerleri belirtilir çünkü bu faktörler aydınlatma sistemi projesi açısından oldukça önemlidir. Aydınlatma sistemi projesi, mimarı proje ölçeklerinde hazırlanır.
Aydınlatma Sistemi Projesi Çizimi Sırasında Uyulması Gereken Kurallar
-Elektrik ve Elektronik iç tesisat uygulama projeleri EMO proje standartlarına uygun olarak yapılması gerekiyordur.
-Projeler; imar yönetmenliğine uygun olarak onaya sunulması ve belirlenen ölçeklerde projenin hazırlanması gerekiyordur. Eğer ölçek yönetmenliğindeki gibi değilse ya büyütelecektir ya da açıklayıcı detaylar verilecektir.
-Kat planlarında birbirinin aynı olan katlar için tek bir plan verilecektir fakat eğer giriş kat normal katın aynısı olursa farklı çizilmesi gerekiyordur. Simetrik bölgelerin tam olarak gösterilmesi gerekiyordur.
-Kat planları üzerinde iletken kesitleri ve sayıları ile boru çaplarının belirtilmesi gerekiyordur.
Kolon Şeması Çizimi
Aydınlatma sistemi projesinde bina bağlantı kutusu ile dairelerdeki sigorta kutusuna kadar olan tüm devre elemanlarının bu şema üzerinde olması gerekiyordur. Bu şemada sayaç,sigorta,kaçak akım rölesi,korunma rölesi gibi devre elemanlarının akımlarının belirtimesi gerekiyordur. Ana kolon, kolon hattı kesitleri,gerilim düşümü gibi hesaplardan sonra şema üzerine yazılır.Topraklanma hattının ve levhasının özelliklerinin de bu şema üzerinde gösterilmesi gerekiyordur.
Kolon şemasının mimari kat sayısına uygun olarak çizilmesi gerekiyordur. Sigorta kutularının isimleri,güçleri, sigorta ve şalter anma değerleri, ana sigortadan itibaren kolon hattı uzunluğu,kesiti ve cinsi ile ana sigortada hangi faza bağlı olduğu ve sayaç anma akımlarının belirtilmesi gerekiyordur.
Aydınlatma Türleri
-Doğal Aydınlatma: Ana kaynağı güneş olan gün ışığının, görsel konfor gereksinmelerini karşılamak üzere tasarlanan aydınlatma sistemi olarak tanımlanır.
-Yapma(Yapay) Aydınlatma: Yapma ışık kaynaklarından üretilen ışığın, görsel konfor gereksinmelerini karşılamak üzere tasarlanan aydınlatma sistemidir.
-Bütünleşik Aydınlatma: Gün ışığının yetersiz kaldığı yerlerde takviye ışık kaynağı olarak kullanılır. Görsel konfor gereksinimlerini büyük ölçüde karşılar.
-İç Aydınlatma: Çeşitli yapısal öğelerle dış çevreden ayrılmış iç mekanların aydınlatma sistemini ele alır.
-Dış Aydınlatma: Bina dışı ölçekteki yapma çevrenin aydınlatma sistemini konu alır.
Işık ve Işık Kaynakları
-Birincil Işık Kaynakları: Kendi kendilerine ışık yayabilen nesnelerdir. Örneğin güneş,mum gibi ışık yayma özelliği uzun ve geniş olan nesnelerdir.
-İkincil Işık Kaynakları: Bİrincil ışık kaynaklarından alınan ışığı yansıtarak veya geçirerek ışık yayan nesnelerdir. Örneğin ay,atmosfer,pencere vb.
-Noktasal Işık Kaynakları
-Çizgisel Işık Kaynakları
-Yüzeysel Işık Kaynakları
-Doğal Işık Kaynakları
-Yapay Işık Kaynakları
İyi Bir Aydınlatmanın Yararları
-Gözün görme yeteneği önemli ölçüde artar
-Göz Sağlığı Önemli Ölçüde Korunur ve Böylelikle de Görme Bozuklukları Önlenir
-Görsel Duyu Perfonmansı Artacağından Dolayı Yapılan İşin Verimi de Artar Böylece de Ekonomik Verimlilik Sağlanır
-Psikolojik Açıdan da Görsel Konfor Sağlanır. İçinde Bulunulan Ortamda İnsan Kendini Daha Mutlu Hisseder
-Karanlık Ortamlarda Yaşanılan Kazalar Önemli Ölçüde Azalır
-Öz Güven Duygusu Yükselir