Ana Dağıtım Panosu Projesinin Tasarımı ve Proje Çizimi
Ana dağıtım panosu projesi tasarımı ve çiziminde ana dağıtım panosunun ayrıntılarıyla tasarlanması ve çizilmesi oldukça önemlidir çünkü bir binanın kalbidir ana dağıtım panosu. Ana dağıtım panosu projesi tasarımı ve çiziminde ana dağıtım panosunun enerji girişi ve çıkışı alttan kablolar uzatılarak yapılmaktadır.Ana şalter çıkışının da baralar ile yapılması gerekmektedir.Baralarda 3 adet ölçü aleti için akım trafosu gerekirken reaktif güç rölesi için de akım trafosu gerekmektedir. Çıkış şalterlerine enerji girişi baralardan yapılmakta olup sinyal lambaları ve voltmetre ile komplatör bağlanmıştır. Ana dağıtım panosu projesi ve çiziminde olması gereken malzemeler;baralar, şalter,akım trafoları,mesnet izolatörleri ve pano iç ihtiyaç priz lambalarıdır.
Ana Dağıtım Pano Malzemelerinin Amaçları
-Baralar: Ana dağıtım panolarındaki ana şalter çıkışları ve girişleri diktörtgen kesitli bakır baralarla yapılır.Panonun yerleştirileceği mekana göre de bu bara ölçüleri değişkenlik göstermektedir.
-Şalterler: Ana dağıtım panolarında farklı türlerde kullanılmaktadır. Örneğin sadece giriş şalteri olarak üç tip şalter kullanılmaktadır. Bunlar;yük şalteri,kompakt şalter ve yüksek enerji isteyen açık tip otomatik şalterler kullanılmaktadır. Çıkış şalterlerinde ise üç çeşit şalter kullanılmaktadır. Bunlar küçük panolarda kullanılan pako şalterler,büyük akımlar için kullanılan kompakt şalterler ve açık tip otomatik şalterlerdir. Fakat pako şalterler kullanıldığı vakit sigortalar da kullanılmalıdır. Ana dağıtım panosu projesi tasarımı ve çiziminde şalterlerin görevi ise tesisin elektrik enerjisini açıp kapama ve çıkış şalteri durumunda alıcılara kumanda etme görevi tanımaktır.
-Yük Şalteri: Yük şalteri, yük kesicisi veya yük ayırıcısı olarak da kullanılır. Yük şalterleri bıçaklı sigortalarla birlikte kullanıldığı için şalter ve devre koruma elemanı olmak üzere iki önemli fonksiyona sahiptir. Akıma veya yükteki değişikliklere bağlı olarak bıçaklı sigortaların değiştirilmesiyle istenilen anma akımında aynı şalteri çok yönlü kullanmak mümkün olur. Yük şalterleri, termik magnetik şalterlere göre daha hassas selektivete özelliğine sahiptirler. Yük şalterinin kullanımı oldukça ekonomik olup oldukça pratiktir de.
-Kompakt Şalter: Ana giriş ve çıkış şalterleri olarak iki şekilde kullanılırlar.
-Açık Tip Otomatik Şalter: Büyük enerji tüketiminin olduğu tesislerde daha hassas kumanda etme özelliği şalterlerdir.
-Akım Trafoları: Akım trafolarının görevleri ampermetre,reaktif güç rölesi, cosinüsmetre gibi cihazlara dönüştürme oranına göre akım sağlamaktadır. Baralı veya barasız tipte montaj yapılmaktadır. Alçak gerilim akım transformatörleri primer sargı,sekonder sargı ve bu sargıların üzerine sarıldığı manyetik nüve olmak üzere üç kısımndan oluşmaktadır. Akım trafolarında montaj edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar ise: sekonder devresinin açılmaması,akım transformatörlerinin bir fazlı olarak yapılmalıdır,sekonder sargının bir ucu topraklanmalıdır, reaktif güç rölesinin akım trafosu genellikle ayrı olmalıdır.
-Mesnet İzolatörleri: Projede kullanılan mesnet izolatörleri, baraları pano gövdesi üzerine yalıtımlı olarak tutturmaya yarar.İzolötürünün alt kısmı metalden yapılmıştır. Bağlantı bu şekilde yapılır. Gövdesinin üzeri porselenden oluşmaktadır ve bakalit veya PVC'den yapılmıştır.İzolatörlerin üzerinde bara tutturmak için cıvatalı bir bölüm bulunmaktadır. İzolatörlerinin bara tutunma yerleri, baraların boyutlarında yapılmaktadır. Alçak gerilimde kullanılan bara mesnet izolatörleri küçük orta ve büyük olmak üzere üç ebatta üretilir.
-Pano İç İhtiyaç ve Priz Lambası:Panodan elektrik enerjisini almak için bazı panolara üç faz, bazılarına da bir fazlı priz monte edilmektedir.Panonun içine de lamba konulmaktadır. Priz ve lambaların sigortaları da ayrı olmaktadır.